Stormflod
Hvad er stormflod?
Man taler om stormflod, når en storm presser havvandet mod land og forårsager kraftigt forhøjet vandstand ved kysten. Risikoen for stormflod er generelt størst i fjorde og lavvandede områder som Vadehavet, hvor vandet bliver fanget, dvs. ikke har mulighed for at løbe hurtigt ud igen.
Naturskaderådet der tidligere har heddet Stormflodsrådet og Stormrådet afgør, om der i en given situation er forekommet stormflod et givet sted. Dette fremgår af Lov om visse naturskader, der er den relevante lov på området.
Der gælder i vidt omfang samme regler som for stormflodsskader for skade forårsaget af forhøjet vandstand i søer og åer. (Se andetsteds her på sitet)
Hvis skaden er sket
Har der været tale om stormflod, og har den ramt din ejendom, bør du som det første - efter naturligvis at have gjort dit bedste for at afværge og begrænse skader - kontakte dit forsikringsselskab for at høre, om selskabet dækker skaderne, og for at få hjælp til det videre forløb.
Du kan, naturligvis på visse betingelser og med visse begrænsninger, opnå erstatning via stormflodspuljen, en ordning, som du og alle andre husejere betaler til via et tillægsbidrag til brandforsikringen, og som administreres af alle brandforsikringsselskaberne i forening på vegne af Naturskaderådet.
Blandt betingelserne for erstatning fra stormflodspuljen for skader på boligen, sommerhuset eller erhvervsejendommen og på indboet er, at ejendommen er brandforsikret, at dine egne forsikringer ikke dækker skaderne, og at du selv afholder en selvrisiko.
Der gælder naturligvis detaljerede regler for, hvad du kan få dækning for, med hvor meget, hvad selvrisikoen udgør osv.
Du skal anmelde skaden til Naturskaderådet via Naturskadebasen, og det skal ske inden to måneder efter, at skaden er sket (Der kan søges om undtagelse fra denne frist).
Ud over de steder, som vi har linket til ovenfor, kan du bl.a. søge flere oplysninger på Bolius hjemmeside.
Forebyggelse
Det er selvsagt vigtigt i videste realistiske omfang at sikre sin faste ejendom og sit indbo mod stormflod og stormflodsskader. Det gælder både, når faren er akut, hvor man ofte kan nå at flytte indbo mv. i sikkerhed, og mere permanent og langsigtet,
Bl.a. på borger.dk kan du læse om mulighederne for besparelser på og tilskud til klimatilpasning og -sikring.
------------
Husk at oplysningerne på denne og andre sider kan være forældede, når du læser dem. Du bør derfor altid søge professionel rådgivning eller selv gå direkte til de relevante kilder.